Kalafior zapiekany z ziemniakami w ziołowej marynacie

Kalafior zapiekany z ziemniakami w ziołowej marynacie

Ziemniaki, kalafior i cebula, zapiekane w ziołowej marynacie 🙂 Taka mieszanka warzyw z piekarnika, smakuje pysznie o każdej porze dnia. Na pewno może śmiało rywalizować z mrożonymi, kupnymi warzywami. Zapiekane warzywa, najbardziej lubię z chłodnym kefirem, to świetna wersja obiadu bez mięsa. Możesz wybrać przepis na zwykłą marynatę w stylu włoskim, lub aromatyczną marynatę w stylu orientalnym  🙂

Zdjęcie - Kalafior zapiekany z ziemniakami w ziołowej marynacie - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na warzywa zapiekane z ziołami

  • 8 sztuk ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • 2 cebule

Składniki na marynatę w stylu włoskim

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 płaskie łyżeczki tymianku lub mieszanki włoskich ziół
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz na koniec łyżeczki
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Składniki na marynatę w stylu orientalnym

  • 1/4 szklanki oleju
  • sól na koniec łyżeczki
  • ostra papryka na koniec łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku

Jak zrobić warzywa zapiekane z ziołami?

Składniki na wybraną marynatę, dokładnie połącz. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki średniej wielkości. Cebulę obierz i również pokrój na kawałki. Kalafior podziel małe różyczki.

W żaroodpornym naczyniu, rozłóż warzywa i wybraną marynatę. Dłonią pomieszaj składniki tak, żeby marynata pokryła warzywa. Całość zapiekaj około 50 minut, w temperaturze 200 stopni. Kawałki warzyw powinny się zarumienić. W połowie pieczenia, obróć warzywa na drugą stronę. Warzywa możesz również zapiec na większej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Kalafior zapiekany z ziemniakami w ziołowej marynacie - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów